• rafofse90

Ślubny look pana młodego – szerokie klapy

Aktualizacja: sty 16

Szerokie klapy kojarzone są z klasyczna moda męska. Garnitur z tym rozwiązaniem wiązać będziemy najczęściej z okresem międzywojennym, ale dzisiejsze doświadczenie i konta społecznościowe przeróżnych tuzów środowiska modowego podpowiadają, że garnitury w tym kroju (najczęściej dwurzędowe) wybierane są coraz częściej jako oficjalna stylizacja. Można chyba uznać, że klapy szerokie na pewnym etapie rozwoju mody po prostu zanikły, ustępując miejsca klapom przesadnie, karykaturalnie wręcz wąskim. Przyczyny tego stanu rzeczy chyba nie sposób poszukiwać. Faktem jest, że szerokie klapy należą bezdyskusyjnie do klasycznej męskiej elegancji. Garnitur skrojony w ten sposób ma swój charakterystyczny sznyt.

Na co warto zwrócić uwagę, jeśli zdecydujemy się na zamówienie lub zakup takiego stroju? Szerokość klap nie jest wartością stała i związana jest z proporcjami sylwetki, zatem klapy przesadnie szerokie będą po prostu nietrafione (przyjmujemy, że będą to najbardziej klasyczne z szerokich klap - zakończone ostro w szpic). Uznaje się, że w najszerszym miejscu powinny mieć od ok 8, do ok 11 cm. Na dobór szerokości powinny zwrócić uwagę zwłaszcza osoby bardzo wysokie, szczupłe i o wąskich ramionach. Wówczas klapy zbyt szerokie sprawia, że marynarka będzie wyglądała komicznie.

Jeśli bierzemy pod uwagę wybór samej tylko marynarki, warto przyjrzeć się bliżej wełnie o średniej gramaturze. Do takiej marynarki i garnituru konieczne będą oczywiście klasyczne buty typu Oxford, najlepiej brązowe.

Jak zestawić z takich przesłanek dobry ślubny garnitur? Pójdźmy w kierunku wyboru tkaniny jednolitej lub w delikatne prążki (dobrze sprawdzają się tkaniny granatowe), kroju dwurzędowego. Wówczas decyzja o szerokich klapach będzie trafiona, a ogólne wrażenie bardzo dobre. Pamiętajmy – klasyczna moda męska obroni się w wielu sytuacjach, niezależnie od panujących aktualnie mód.

0 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

© 2023 by EDEN LOWE. Proudly created with Wix.com